Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Αχ αυτό το ρο!





Πολλοί γονείς έρχονται για αξιολόγηση με παιδιά μικρής ηλικίας και ρωτούν συνεχώς... "τί θα γίνει με το ρο; Μήπως θέλει λογοθεραπεία; Πότε θα το πει;"


Το ρο (ρ/r/) είναι συνήθως το τελευταίο φώνημα/γράμμα της ελληνικής γλώσσας που κατακτούν τα παιδιά. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών (ΠΣΛ-1995), το φώνημα αυτό έχει περιθώρια κατάκτησης που φτάνουν μέχρι και τα 7,6 έτη! Επομένως, το γεγονός ότι το 3χρονο ή 4χρονο παιδί δεν αρθρώνει σωστά τον ήχο αυτό, δε σημαίνει απαραίτητα ότι χρίζει λογοθεραπείας.


Υπάρχουν ωστόσο κάποιες καταστάσεις που μπορεί να δυσχεραίνουν την κατάκτηση του ήχου, όπως ο κοντός χαλινός. Ο χαλινός είναι ένας μικρός υμένας ανάμεσα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος, που εμποδίζει τη γλώσσα να ανυψωθεί και δημιουργεί δυσκολίες στην άρθρωση. Στην περίπτωση αυτή ο λογοθεραπευτής θα παραπέμψει το παιδί σε ΩΡΛ γιατρό, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα.





Γενικά είναι φρόνιμο να έχετε υπόψη σας ότι πολλά παιδιά συνήθως κατακτούν το φώνημα /r/ρ πρώτα μέσα σε συμπλέγματα και έπειτα μεμονωμένα: δηλαδή μπορεί να ακούτε το παιδί σας να αρθρώνει καθαρά τη λέξη 'ομπρέλα' και να μη μπορεί να πει σωστά τη λέξη 'ρόδα' ή νερό' ή και το αντίστροφο.


Η θεραπεία για την κατάκτηση του ήχου συνήθως έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια (περίπου 3 μήνες), με προϋπόθεση πάντοτε την καλή συνεργασία λογοθεραπευτή-παιδιού-γονέα, καθώς θα χρειαστεί να γίνει δουλειά και στο σπίτι. 


Στεφοπούλου Μαρία Κορίνα, MSc

Επικουρική Λογοθεραπεύτρια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου