Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Διαβήτης και λογοθεραπεία...γίνεται;

 Καλή Χρονιά σε όλους!!!


Τι σχέση έχει ο διαβήτης με τη λογοθεραπεία; Άμεση. Πώς;; Απλούστατο...



1. Κατάποση και προβλήματα

Τα φάρμακα που δίνονται από τους γιατρούς στους διαβητικούς ασθενείς προκαλούν ξηροστομία, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί δυσκολίες στην κατάποση: το σάλιο είναι πολύ σημαντικό στη δημιουργία βλωμού εντός της στοματικής κοιλότητας και στην εύκολη, ασφαλή και μη επώδυνη κατάποσή του. 

Επιπλέον, η  διαβητική νευροπάθεια ή διαβητική πολυνευροπάθεια (είναι ένα είδος βλάβης των νεύρων σε ασθενείς με διαβήτη και πρόκειται για μία νευρολογική πάθηση που εμφανίζεται στο 50% των διαβητικών) μπορεί να δημιουργήσει καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου και την αίσθηση τάσης για εμετό, υπερδιέγερση του κρικοφαρυγγικού μυ και του ανώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, καθώς και μειωμένη αισθητικότητα στο φάρυγγα (George et al, 2017).

Τέλος η χρόνια φλεγμονώδης πολυνευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει, εκτός από δυσφαγία (γιατί επηρεάζει την προστασία των αεραγωγών), αλλαγές στην ποιότητα της φωνής του ασθενούς (Ravi & Gunjawate, 2019).

2. Διαταραχές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ)

Το ΚΝΣ επηρεάζεται από τον διαβήτη, καθώς καταστρέφονται τα αιμοφόρα αγγεία που "τρέφουν" τα νεύρα λόγω των υψηλών επιπέδων γλυκόζης. Οι μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 με την άνοια! Επίσης διαταράσσονται :

η προσοχή του ασθενούς,

η λεκτική του μνήμη,

η ταχύτητα επεξεργασίας και η εκτελεστική λειτουργικότητα του ατόμου (Zilliox et al, 2016)



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου