Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Νόσος του Parkinson και Λογοθεραπεία: εξελίξεις στο εξωτερικό

Η Νόσος του Πάρκινσον (Parkinson's Disease, https://parkinson.org), γνωστή και ως ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής παρκινσονισμός ή τρομώδης παράλυση, είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ανάμεσα στα άλλα συμπτώματα, παρατηρούνται δυσκολίες στην ομιλία και πιο συγκεκριμένα δυσαρθρία (υποκινητική δυσαρθρία, βρόγχος φωνής, μονότονη και μουρμουριστή ομιλία). Επίσης οι παρκινσονικοί ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές και στην κατάποση.

Στο Ηackensack Meridian Johnson Rehabilitation Institute στο Νέο Τζέρσεΐ των ΗΠΑ (https://www.hackensackmeridianhealth.org/en) εφαρμόζονται πλέον δύο νέες κλινικά επιτυχημένες μέθοδοι λογοθεραπευτικής αποκατάστασης, το Speak Out! και το The Lowd Crowd, τα οποία αναπτύχθηκαν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Parkinson Voice Project (https://www.parkinsonvoiceproject.org/). 

Τα προγράμματα αυτά βοηθούν τους ασθενείς να μιλήσουν πιο έντονα, περιλαμβάνει καθημερινές ασκήσεις τόσο για το κλινικό περιβάλλον όσο και για το σπίτι, καθώς και μετρήσεις επιδόσεων! 

Να θυμάστε ότι το 90% των ασθενών με Πάρκινσον παρουσιάζει διαταραχές στην ομιλία του, οι οποίες δημιουργούν και οδηγούν σε ποσοστό 70% σε διαταραχές στην κατάποση...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου