Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Πότε το παιδί μπορεί να γράψει;


Δείτε καλά την παρακάτω εικόνα:


Πρόκειται για δύο διαφορετικές ακτινογραφίες του αριστερού χεριού δύο παιδιών. Στην α΄ ακτινογραφία αριστερά το χέρι ανήκει σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών. Στη β΄ ακτινογραφία δεξιά το χέρι ανήκει σε ένα 7χρονο παιδί που φοιτά στο δημοτικό σχολείο.
Μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές; Το χέρι του μικρού παιδιού είναι ακόμη σε κατάσταση ανάπτυξης και για το λόγο αυτό δυσκολεύεται να γράψει! Αντίθετα, κοιτάξτε να δείτε πόσο πλήρως ανεπτυγμένο είναι το χέρι του 7χρονου παιδιού...
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν το μικρό παιδί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του χεριού του και στις δεξιότητές του; Μα τι άλλο φυσικά από το να....παίξει! Με τί να παίξει; Με πλαστελίνες, με το να κόψει χαρτιά και να κολλήσει, με το να ζωγραφίσει και να γεμίσει χρώματα έτοιμα σχέδια  (χρωμοσελίδες), με το να παίξει έξω στο χώμα, να σκάψει και να λερωθεί, να παίξει στην άμμο ή στη λάσπη με γουβαδάκια , να ρίξει τη μπάλα με τα χέρια, να φτιάξει παζλ, να ντυθεί και να ξεντυθεί στο παιχνίδι και γενικά να κάνει ο,τιδήποτε.
Όλες οι δραστηριότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω βοηθούν στην ανάπτυξη των χεριών των παιδιών. Με τον τρόπο αυτό, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, το χεράκι του παιδιού θα είναι πλήρως ανεπτυγμένο και έτοιμο να γράψει! Επομένως ποιός είναι ο λόγος που βιάζεστε το παιδί να γράψει;;; Κάθε πράγμα στον καιρό του...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου