Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Ας μιλήσουμε για...βρισιές!

Για τους περισσότερους ανθρώπους το κέντρο της γλώσσας βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Για ποιο λόγο λοιπόν ένας άνθρωπος, που έχει υποστεί βλάβη αριστερά και δε μπορεί να μιλήσει σωστά ή και καθόλου, βρίζει (!! ☺☺) με πολύ μεγάλη ευχέρεια π.χ. μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) ;;; 




Η απάντηση είναι απλή: οι βρισιές εντοπίζονται δεξιά στον εγκέφαλο, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη βλάβη, στο μεταιχμιακό σύστημα και στα βασικά γάγγλια. Ο εγκέφαλός μας φαίνεται πως έχει εντάξει τις βρισιές σε μία ιδιαίτερη κατηγορία έκφρασης- τόσο φυσική όσο και συναισθηματική. Και ακούγεται απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η έδρα των συναισθημάτων μας εντοπίζεται στο μεταιχμιακό σύστημα, ενώ τα βασικά γάγγλια ενεργούν για εμάς πριν από εμάς, κάνοντας τις καθημερινές μας κινήσεις χωρίς σκέψη.

Όταν χτυπάς το μικρό δακτυλάκι του ποδιού σου στο κρεβάτι ή στην πολυθρόνα, τι βγαίνει αυθόρμητα από το στόμα σου;;; @##!!&&%%@@#! Και δεν εννοώ κάποια προσευχή ή ευχολόγιο... Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, το ξέρεις ότι οι βρισιές προσφέρουν και κάποιου είδους ανακούφισης από τον πόνο;; (Stephens & Robertson, 2020. Swearing as a Response to Pain: Assessing Hypoalgesic Effects of Novel “Swear” Words https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.00723).



Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που είδα ασθενή να βρίζει με άνεση κάθε φορά που αντίκριζε τον...γαμπρό του, τον άντρα της κόρης του. Ο ασθενής Χ δε μπορούσε να μιλήσει καθόλου μετά το βαρύ ισχαιμικό ΑΕΕ που έπαθε. Κι όμως, κάθε φορά που αντίκριζε τον γαμπρό του, το στόμα του ασθενούς Χ ξεκινούσε ασταμάτητα να εκφράζει ... ένα δικό του ιδιαίτερο τρόπο σκέψης! Ευτυχώς που ο νεαρός γελούσε με τις λέξεις του πεθερού του και έλεγε παντού πόσο προφανές ήταν πως του είχε..μεγάλη αδυναμία!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου