Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Επιλεκτική Αλαλία

 Η Επιλεκτική Αλαλία - Ε.Α. είναι μία αγχώδης διαταραχή και δεν ανήκει στις διαταραχές του λόγου, της ομιλίας ή της επικοινωνίας γενικότερα. Δεν πρόκειται για μία συνειδητή επιλογή του ασθενούς ή για ντροπή, αλλά για μία φυσική κατάσταση ανικανότητας παραγωγής της λεκτικής επικοινωνίας. 



Στις περιπτώσεις της Ε.Α., το παιδί ή ο ενήλικας διαρκώς αποτυγχάνουν να επικοινωνήσουν λεκτικά, παρότι είναι ικανοί να παράγουν λόγο σε διαφορετικά, λιγότερο αγχώδη περιβάλλοντα. Η Ε.Α. λοιπόν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και τη λειτουργικότητα του ατόμου σε διάφορα περιβάλλοντα (σχολείο, εργασία, κοινωνική ζωή) και έχει διάρκεια τουλάχιστον ενός μηνός- και βέβαια δε μιλάμε για τον πρώτο μήνα στο σχολείο, κατά τον οποίο τα παιδιά συνήθως δε μιλούν πολύ ή καθόλου, μέχρι να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.Κάποια παιδιά με εκλεκτική αλαλία (περίπου το 20 – 30%) ίσως εμφανίσουν προφανείς ανωμαλίες στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας, όπως γλωσσικές διαταραχές στην πρόσληψη και παραγωγή του λόγου ή γλωσσικές καθυστερήσεις.

Η Ε.Α. δε συνδέεται με κάποιο ψυχολογικό τραύμα, σε αντίθεση με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν        (καθώς ένα ψυχολογικό τραύμα θα συνόδευε την αλαλία σε όλα τα γλωσσικά περιβάλλοντα): αντίθετα, η Ε.Α. φαίνεται να συνδέεται με το κοινωνικό άγχος, με αισθητηριακές διαταραχές, γενετικούς παράγοντες και θέματα ιδιοσυγκρασίας (αναστολή).  

Προκειμένου να επικοινωνήσει ένα άτομο με Ε.Α. καταφεύγουμε στη χρήση εναλλακτικής επικοινωνίας και, επειδή συνήθως η Ε.Α. δεν αυτοθεραπεύεται, θα χρειαστεί η παρέμβαση από έναν εξειδικευμένο ειδικό σε θέματα αγχώδους διαταραχής. Η θεραπεία του άγχους είναι το κλειδί της Ε.Α. : ως εκ τούτου, το να πιέζεται ένα παιδί ή ενήλικας να μιλήσει δεν είναι αποτελεσματικό. Επιπλέον θα πρέπει να θυμάστε ότι το άτομο που αντιμετωπίζει Ε.Α. νιώθει συνήθως φόβο για την κατάστασή του...

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ:

www.selectivemutism.org

www.selectivemutismcenter.org

www.childmind.org/guide/parents-guide-how-to-help-a-child-with-selective-mutism/

https://proseggisi.gr/%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου