Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

10 αισθητηριακές "κόκκινες σημαίες" που μπορεί να μην έχεις προσέξει...

 Πολλές φορές συμβαίνει κάτι  να βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας και να μην το βλέπουμε...είτε είσαι γονέας, είτε γιατρός, είτε ειδικός, μπορεί να ξεγελαστείς και να μη δεις τα σημάδια εκείνα που σου λένε προσοχή, κάτι γίνεται εδώ!

Η ανάπτυξη της αισθητικότητας στα παιδιά είναι ένας όρος που πολλοί αγνοούν, είτε επειδή δεν τον έχουν ακούσει ποτέ είτε επειδή δε ξέρουν τι ακριβώς περιλαμβάνει. Ένα παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αισθητηριακή του ολοκλήρωση μπορεί να παρουσιάζει αλλόκοτες, περίεργες και δυσάρεστες συμπεριφορές. 




Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι αισθητηριακές "κόκκινες σημαίες";;;

Προτού αναφερθούμε στις κόκκινες σημαίες, να διευκρινίσουμε ότι ένα αισθητηριακό σύμπτωμα ή σημάδι είναι ο,ποιοδήποτε ερέθισμα κάνει ένα παιδί να συμπεριφέρεται περίεργα και δείχνει ότι οι αισθήσεις του χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο το συγκεκριμένο ερέθισμα π.χ. το παιδί που φοβάται την πολύ δυνατή μουσική ή να πατήσει ξυπόλυτο στην άμμο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος του παιδιού επεξεργάζεται το ερέθισμα και χρειάζεται το χρόνο του για να το αναλύσει και για να το κατηγοριοποιήσει.. Επίσης κάθε κόκκινη σημαία δε σημαίνει ότι το παιδί έχει προβλήματα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή ότι παρουσιάζει κάποιο άλλο πρόβλημα. Όλοι μας άλλωστε έχουμε, ο καθένας ξεχωριστά, τις δικές του αισθητηριακές ανάγκες και διαφορές από τους υπολοίπους. Οι περίεργες συμπεριφορές ενός παιδιού απέναντι στα ερεθίσματα που δέχεται θα πρέπει να μας προβληματίσουν όταν, ενώ έχει εκτεθεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτά (ή ποσοτικό), συνεχίζει να αντιδρά το ίδιο περίεργα ή να χειροτερεύει. Τότε μία συζήτηση με έναν ειδικό και μία αξιολόγηση θα μας βοηθήσει να δούμε πόσο σοβαρή ή ασήμαντη είναι η συμπεριφορά του παιδιού μας.   


Έτσι λοιπόν...

1. Το παιδί αποφεύγει την κίνηση

Το παιδί σας φοβάται να σκαρφαλώσει στα όργανα της παιδικής χαράς, να κάνει κούνια, να πέσει από την τσουλήθρα;

2. Το παιδί πνίγεται ή θέλει να κάνει εμετό στη θέα του φαγητού, στη γεύση του ή στην οσμή του

Δεν μασάει τη τροφή του; Αηδιάζει στα πολτοποιημένα τρόφιμα; Δε θέλει να τρώει τραγανές τηγανιτές πατάτες ή σκληρά τρόφιμα;

3. Το παιδί περπατάει στις μύτες των ποδιών του

4. Το παιδί είναι άγαρμπο στις κινήσεις του

5. Το παιδί κρύβεται σε συναθροίσεις ή τις αποφεύγει

6. Το παιδί προτιμάει να φοράει ρούχα που εφαρμόζουν στενά πάνω του

7. Το παιδί εμφανίζει μία άγρια συμπεριφορά

Χοροπηδάει συνέχεια; Σκαρφαλώνει σε τραπέζια ή τρέχει και σπρώχνει συνεχώς; 

8. Το παιδί προτιμάει να παρακολουθεί στην τηλεόραση εικόνες με έντονα χρώματα και γρήγορες εναλλαγές

9. Το παιδί δαγκώνει τα παιχνίδια του ή τους άλλους 

10. Το παιδί δε δίνει σημασία όταν του μιλούν ή χρειάζεται συνεχώς επαναλήψεις για να εκτελέσει κάτι

Εάν κάποια από τα παραπάνω σας φαίνονται γνώρισμα, ίσως να είναι ένδειξη ότι το παιδί σας χρειάζεται λίγη παραπάνω "εξοικείωση" με συγκεκριμένα ερεθίσματα. Δώστε λοιπόν δράσεις και παιχνίδια που θα καλύψουν τις ανάγκες του και θα "γεμίσουν" τις αισθητηριακές του αποθήκες. Να σας θυμίσω μάλιστα παλαιότερες αναρτήσεις για το πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αισθητηριακά παιχνίδια 

https://logoskorina.blogspot.com/2020/06/blog-post_19.html

https://logoskorina.blogspot.com/2021/06/blog-post_3.html

https://logoskorina.blogspot.com/2020/07/blog-post_27.html

https://logoskorina.blogspot.com/2018/06/blog-post.html













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου