Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Πώς να ηρεμήσεις ένα άτομο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού

Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μπαίνουν σε μία κατάσταση υπερδιέγερσης όταν δέχονται πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα ταυτόχρονα ή έντονα συναισθήματα (π.χ. σε ένα ντισκοπάρτι όπου η δυνατή μουσική και η γρήγορη εναλλαγή χρωμάτων ερεθίζουν τον εγκέφαλο). Πώς μπορούμε ωστόσο να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά;;




1. Πρέπει πρώτα να είσαι εσύ ήρεμος/η για να βοηθήσεις ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού

Εάν είσαι ο γονέας του παιδιού ή ο συνοδός ενός ενήλικα στο φάσμα, θα πρέπει πρώτα να είστε εσείς ψύχραιμος και ήρεμος. Δείξτε ευγένεια και κατανόηση στο πρόβλημα του παιδιού σου/του φίλου σας. Μη φωνάξετε, μη μαλώσετε και κυρίως μην τιμωρήσετε! Τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού δεν συμπεριφέρονται έτσι επειδή το θέλουν ή επειδή είναι κακομαθημένα και αν δεν αντιδράσετε με ηρεμία το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χειροτερεύσετε την κατάσταση. Εάν δεν μπορείτε να φερθείτε με ψυχραιμία καλύτερα να απομακρυνθείτε...

2. Ρώτησε ήρεμα ποιο είναι το πρόβλημα

Εάν το άτομο έχει λεκτική επικοινωνία μπορεί να σας περιγράψει ποιο είναι το πρόβλημα. Πολλές φορές, όταν κάποιος υπερδιεγείρεται, χάνει την ικανότητά του να μιλάει: τότε κάντε του απλές ερωτήσεις, ώστε να απαντά με ένα ναι ή όχι ή με νεύματα. 

3. Πηγαίνετε τα άτομα σε ένα ήσυχο μέρος

Απομακρύνετε για λίγο το παιδί/τον ενήλικα από τον χώρο ή την κατάσταση που του προκαλεί υπερδιέγερση ώστε να ανασυγκροτηθεί. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό κάντε το αντίστροφο, δηλαδή ζητήστε από τους άλλους να φύγουν (π.χ. μέσα από τη σχολική τάξη).




4. Ρωτήστε τους αν θέλουν να είστε μαζί τους

Κάποιες φορές μπορεί να θέλουν την παρέα σας για να ηρεμήσουν, κάποιες άλλες όχι. Όπως και να έχει, μην το πάρετε προσωπικά, δεν έχει να κάνει σχέση με εσάς αλλά με τη γενικότερη κατάσταση. Εάν το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, ρωτήστε και δείξτε τους με το χέρι σας πού θέλουν να είστε: στην πόρτα ή δίπλα τους; Εάν πρόκειται για ένα μικρό παιδί καλύτερα να απομακρυνθείτε άλλα να μην βγείτε έξω από την πόρτα του δωματίου και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο, ώστε να υπάρχει η οπτική επιτήρηση του παιδιού. 

5. Προσφέρετε βοήθεια σε δύσκολες καταστάσεις

Όταν βρίσκονται σε αγχωτικές καταστάσεις τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού δυσκολεύονται να σκεφτούν λειτουργικά και δεν μπορούν να επιτελέσουν απλά πράγματα, όπως το να πιουν ένα ποτήρι νερό. Βοηθήστε τους προσφέροντας βοήθεια, χωρίς ωστόσο να εισέρχεστε στον προσωπικό τους χώρο π.χ. ρωτήστε τους αν θέλουν βοήθεια για να βγάλουν τη ζακέτα που τους δυσκολεύει ή δώστε τους ένα ποτήρι όταν προσπαθούν να πιουν νερό από τη βρύση.

6. Κρατήστε τους ασφαλείς

Απομακρύνετε αντικείμενα που σπάνε και κάθε τι μη ασφαλές όταν τα άτομα γίνονται επικίνδυνα για τους ίδιους ή τους άλλους. Εάν θέλουν να πετούν αντικείμενα για να ηρεμήσουν, δώστε τους κάτι που δεν είναι επικίνδυνο π.χ. μαξιλάρια, χαρτοπετσέτες, μπαλάκια που μπορούν να μαζέψουν και να τα ξαναπετάξουν. Εάν φοβάστε να πλησιάσετε ένα άτομο σε υπερδιέγερση, τότε μην το κάνετε και δώστε του χρόνο για να ηρεμήσει. Και κυρίως...

7. Ζητήστε βοήθεια όταν δε ξέρετε τι να κάνετε

Το να ζητήσετε βοήθεια δεν είναι κακό, ειδικά όταν το άτομο που έχετε δίπλα σας δυσκολεύεται και εσείς δε ξέρετε πώς να το βοηθήσετε ουσιαστικά. Επικοινωνήστε με τον γονέα του παιδιού (εάν δεν είστε εσείς) ή με κάποιο δάσκαλο/ειδικό για να διευκολύνετε την κατάσταση. Μην καλέσετε την αστυνομία, επειδή συνήθως οι αστυνομικοί δεν έχουν γνώσεις πάνω στον αυτισμό και η παρουσία τους μάλλον θα φέρει περισσότερα προβλήματα παρά θα επιλύσει. 


Ενώ στην τελευταία εικόνα θα δείτε την παλιά παραδοσιακή αντιμετώπιση κάθε προβλήματος....😆😆😆



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου