Η λεκτική επικοινωνία και η δυνατότητα για πλούσια κοινωνική αλληλεπίδραση φαίνεται πως είναι το κλειδί της ευτυχίας για τα άτομα που ανήκουν στην γ' ηλικία.
Είναι πολύ συνηθισμένο ωστόσο να συνδέουν όλοι τη λογοθεραπεία με τα παιδιά και την άρθρωση... η αλήθεια όμως είναι ότι και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τα λογοθεραπευτικά προγράμματα, ειδικά μετά από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιακά τραύματα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, βαρηκοΐες, άνοιες αλλά και καρκίνους κεφαλής-τραχήλου! Επιπλέον η λογοθεραπεία παρεμβαίνει και σε καταστάσεις δυσφαγίας/δυσκαταποσίας, όταν δηλαδή κάποιος δυσκολεύεται να σιτιστεί.
Σε πολλές κλινικές του εξωτερικού όπως και σε ιδρύματα γ' ηλικίας προσφέρονται λογοθεραπευτικά προγράμματα, είτε σε ομάδες ηλικιωμένων είτε σε ατομική βάση. Στις ομάδες αφασίας, ομάδες ατόμων με λαρυγγεκτομή, ομάδες ατόμων με άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές νόσους (π.χ. Parkinson) οι ασθενείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, αλληλεπιδρούν με άλλους, αποδέχονται τα προβλήματά τους και συνεχίζουν, έχοντας ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους. Στις περισσότερες ομάδες λογοθεραπείας ο στόχος είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία, με τις ό,ποιες δυσκολίες των ασθενών, η συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν και άλλοι με τα ίδια προβλήματα και η αντιμετώπισή τους με διάφορες τεχνικές και τρόπους που είτε συστήνουν οι ειδικοί είτε επινοούν οι ίδιοι ασθενείς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου